Weet u wat het verschil is tussen direct thermische etiketten en thermal transfer etiketten? In dit blog lichten wij beide varianten aan u toe zodat u weet wat voor u de beste optie is!
Direct thermisch
Direct thermische etiketten, ook wel labels, zijn erg geschikt voor het printen van verzendetiketten of voor het printen van etiketten met een hoge omloopsnelheid. Deze etiketten hebben een zwarte pigmentatie laag op de afdrukzijde wat reageert op warmte, waardoor er geen inktlint nodig is om een goede afdruk te genereren. Het werkt als volgt: de pigmentatie laag op het etiket wordt door de printkop van uw labelprinter verhit, waardoor de pigmentatie wordt geactiveerd. Hierdoor ontstaat er een afdruk. Echter, kunt u op een standaard direct thermisch label alleen een zwarte afdruk maken! Indien er bijvoorbeeld een rode pigmentatie laag is aangebracht op het direct thermische label, dan zal er een rode afdruk gegenereerd worden. Dit komt in de praktijk weinig voor omdat er hogere kosten aan zijn verbonden.
Weet u niet zeker of u een direct thermisch etiket in handen heeft? Dan kunt u het etiket in aanraking brengen met hitte. Zodra het etiket zwart uitslaat, weet u zeker dat het een direct thermisch etiket is.
Bovendien bestaan er nog verschillende varianten van direct thermische etiketten, namelijk thermo top (gecoat), thermo eco (niet gecoat) en THPP (direct thermisch kunststof).
-
Thermo TOP
Een thermo TOP etiket is een papieren etiket met een coating en dient bewaard te worden in een droge donkere omgeving met een stabiele temperatuur. Doordat het label gecoat is, is het beter bestendig tegen factoren als wrijving, vocht en vetten. Dit zorgt ervoor dat het etiket dus een mooie scherpe afdruk heeft en minder snel zal vervagen of verkleuren.
-
Thermo ECO
Een thermo ECO etiket is een papieren etiket zonder een coating en dient wederom bewaard te worden in een droge donkere omgeving met een stabiele temperatuur. Doordat het label niet gecoat is, is het voordeliger in aanschaf maar minder goed bestendig tegen factoren als wrijving, vocht en vetten. Het etiket zal dus sneller vervagen of verkleuren. Desondanks krijgt u met thermo ECO labels nog steeds een kwalitatief goede afdruk!
-
THPP
THPP etiketten zijn direct thermische kunststof etiketten. Het is een mat etiket van kunststof materiaal. THPP labels zijn goed bestand tegen vocht. Bij dit etiket bent u verzekerd van een hoge afdrukkwaliteit.
Thermal transfer
Etiketten die thermal transfer zijn hebben in tegenstelling tot de direct thermische labels een langere leesbaarheid. Dit heeft te maken met het feit dat ze niet warmtegevoelig zijn. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor het printen van etiketten met een lage omloopsnelheid of als productetiketten die in een magazijn langer op voorraad liggen. Om een goede afdruk te krijgen op een thermal transfer label, is een inktlint, oftewel een thermal transferlint (TTR), noodzakelijk. Maar hoe werkt dat dan? Het transferlint loopt simpelweg gelijk met het etiket en wordt verwarmd door de printkop van uw labelprinter. De verwarmde delen van het transferlint ziet u terug op het label en zorgen voor de afdruk. Standaard thermal transferlinten zijn zwart. Echter zijn ze ook verkrijgbaar in diverse kleuren maar worden vrij weinig gebruikt. Een bijkomend voordeel van printen met een thermal transferlint is dat deze licht statisch is en stofdeeltjes aantrekt. Dit zorgt ervoor dat de printkop van uw labelprinter langer meegaat.
Net als bij direct thermische etiketten, zijn er ook bij thermal transfer etiketten verschillende varianten, namelijk paperlabels en kunststof etiketten.
-
Paperlabels
Paperlabels zijn papieren etiketten, deze kunnen zowel gecoat als niet-gecoat zijn. Gecoate paperlabels worden ook wel gekenmerkt door de afkorting MC, oftewel ‘machine coated’. Deze labels kunnen het beste geprint worden met een hoge kwaliteit wax lint of een wax/resin inktlint, afhankelijk van de toepassing. Niet-gecoate paperlabels staan ook wel bekend onder de naam ‘vellum’ of ‘HVS’. Vellum etiketten kunt u het beste combineren met een goede kwaliteit wax inktlint. Verder zijn er ook paperlabels met een zogenaamde high-gloss of semi-gloss. Hiermee wordt de hoeveelheid glans van het etiket aangegeven. Dit label kan het beste geprint worden met een hoge kwaliteit wax/resin lint.
-
Kunststof etiketten
Naast de direct thermisch kunststof etiketten (THPP), zijn er ook thermal transfer kunststof etiketten die met lint geprint moeten worden. Deze zijn zeer geschikt voor buitenlocaties of bij gebruik met oliën en vetten, zoals in de auto-industrie. Kunststof etiketten zijn er ook in meerdere varianten namelijk mat en glans (gloss). De gloss etiketten kunnen met een hoge kwaliteit wax/resin of resin lint geprint worden, afhankelijk van de toepassing. Tenslotte bestaan er ook nog matte kunststof etiketten. Dit komt echter minder vaak voor. Indien u deze etiketten wel wilt printen, heeft u net als bij de gloss labels een resin transferlint nodig.
LET OP!
Selecteer uw etiketten en transferlinten op basis van de toepassing die voor u actueel is, zo heeft u een topproduct in handen.
Twijfelt u nog over wat voor u de juiste keuze is na onze uitleg hierboven beschreven? Stuur ons dan gerust een e-mail met al uw vragen en wij zullen zeker een passend antwoord voor u hebben.